Start Swahns Trafikruta Smultronställen

Smultronställen

Smultron

Juni

Det stora lugnet på lilla ön

Garpen är en ö i Kalmarsund som ligger cirka två kilometer ut från Bergkvara. Är du på besök i Torsås Kommun, bör du inte missa ett besök eller en övernattning i de tidstypiska fyrvaktarbostäderna. Med båten Kronan, som avgår från Bergkvara gästhamn, åker du bekvämt till Garpen men måste bokas i förväg. 

Den unika och kulturhistoriska miljön ger dig en alldeles särskild upplevelse utöver det vanliga. På Garpen finns ingen stress eller hets, här kan man bara vara, titta på fågellivet och njuta av vågornas kluckande – som balsam för själen.
Grilla någon kväll, det finns gott om avskilda platser. Eller bara ta en picknick vid strandkanten. På Garpens Fyrplats kan du t. ex. ta en fika, gå upp i fyren för att njuta av utsikten över Kalmarsund, besöka vår lilla utställning – Garpens historia i bild – i fyrens entréplan eller bada från piren.

Den oändliga utsikten i kombination med den lummiga ön gör den till en oas i Kalmarsund. Villkoren bestäms helt av väder och vind och vissa få dagar är det helt omöjligt att angöra den oskyddade hamnen.

Eftersom öns högsta punkt inte når högre än 2 meter över havet, kan Garpen vid högvattenstånd ”förlora” 30% av sin yta. Längden minskar från 300 till 200 meter, och bredden från 75 till 60 meter.

Fyr-ön
Fyren var fram till elektrifieringen fotogendriven. I gamla fyrtornet var fyrlampan en trevekig fotogenlampa. Ljuset förstärktes av en roterande lins som även åstadkom karaktären, en blixt var 5:e sekund. I nya fyrtornet ersattes fotogenlampan av fotogenglödljus. Vid elektrifieringen fick fyren en fast trumlins och karaktären ändrades. Nu är den Oc (Occulting = förmörkande) 8 sek, det vill säga 6 sekunder ljus och 2 sekunder mörk.
I slutet av 80-talet ansåg Sjöfartsverket att fyren inte behövdes längre och tänkte släcka den. 1997 köpte Torsås kommun fyrplatsen Garpen, med tanke att Garpens Vänner sedan skulle överta ön. Året därpå (1998) köpte Garpens Vänner ön av kommunen. I avtalet med kommunen åläggs föreningen att förvalta fyrplatsen, hålla fyren lysande och att erbjuda allmänheten tillträde till ön under sommarhalvåret. 

 Läs mer här

 

SmultronMaj

Nu blir det rally på Museihuset

... där unika gamla veteranbåtar kombineras med modellbilar, tåg och leksaker. Vi har även fyllt på med nya båtar, modellbilar, leksaker samt en spännande gästutställning.

Vår ambition är att bevara och visa ett svenskt kulturarv från förr. Museihuset bjuder på upplevelser utöver det vanliga med sevärdheter du inte hittar någon annanstans. Under årens lopp har vi lyckats samla en utställning som saknar motstycke i Sverige.

Som vanligt arrangeras en gästutställning på Museihuset i Ljung utanför Linköping. I år är det Göran Nexell från Haninge som ställer ut ett trettiotal rallybilar i skala 1:43. Även ett antal Opel-modeller utlovas.

Läs mer om museet här

Smultron

MHF Region Öst | Brahegatan 33A | 563 32 Gränna | Tfn 036-710 800  | Epost  info@mhfost.se
Adminlogin